Miklóssy Ferenc: a közmunka nem lehet életpálya

Fotó: illusztráció

Fotó: illusztráció

Debrecen – Ha a hazai közepes fizetések 2–3 éven belül nem érik el a bruttó 1000 eurót, akkor a munkaerő nem fog itthon maradni – figyelmeztet a szakember.

A Hajdú–Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara ismét megválasztott elnöke, Miklóssy Ferenc a DTV Esti közelkép című műsorában elmondta: rendkívül nagy lemaradásunk van termelékenységben, foglalkoztatásban, oktatásban, valamint munkamorálban is, és rendkívül alacsony szintű a hazai kis- és középvállalatok termelékenysége, technológiai felszereltsége. Tehát beruházásra, fejlesztésre, innovációra is nagy szükség van.

Miklóssy Ferenc hangsúlyozta: nagyon nagy feladat a vállalkozóknak és a kormánynak is, hogy a látszólagos munkaerőhiány mellett a 650 ezer közhasznú munkás közül legalább 200–300 ezret öt év alatt visszavigyenek a versenyszférába. Meg kell teremteni az érdekeltséget, az oktatási feltételeket, támogatásokat, ösztönzőket is, hogy az érintettek ne kivegyenek a GDP-ből, hanem azt termeljenek. Hasonló nagy kihívás, hogy ma az EU 28 országa közül hazánk a 26. a kis- és középvállalatok hatékonysági és a termelékenységi sorában.

Miklóssy Ferenc

Miklóssy Ferenc

Az elnök úgy véli: szétszakad a magyar gazdaság hazai és multi vállaltokra is – úgyhogy amíg a multik Európa élmezőnyébe tartoznak termelékenységben és hatékonyságban, addig a magyar kicsik – Bulgáriával – a sor végén vannak. Az előrelépés érdekében a vállalkozásoknak sokkal hatékonyabbnak kell lenniük, másrészt a munkaerőt is ott kell foglalkoztatni, ahol nagyobb GDP-t tudnak termelni. Mindezeken túl, az Európai Unióban a 34 évesnél fiatalabb szakképzettek létszáma nálunk a legalacsonyabb; szemben a csehekkel vagy a szlovákokkal, itt a szakmunka társadalmi presztízse rendkívüli módon leértékelődött – mutatott rá Miklóssy Ferenc.

Amíg Ausztriában is egy jó szakembernek olyan a társadalmi megítélése, mint egy jó fogorvosnak, addig nálunk ez messze elmarad hatékonyságban is és a jövedelmekben is. Mindenképpen meg kell teremteni tehát a tudásalapú gazdasághoz a szakképzett munkaerők körét. Ha ezt most nem érjük el, akkor a lemaradásunk öt év múlva még jobban érezhető lesz, és ez mindenképpen a jövedelemszintekben is tükröződik majd. Az elnök szerint a kormány kiemelkedő támogatásokat nyújt, ám azokat célszerűen és eredményesen kell felhasználni, s össze kell fogniuk a helyi politikának, a vállalatoknak és az egyéneknek is.

Az elnök szerint látni kell azt is, hogy a közmunka nem lehet életpálya. Tanulni kell, a szaktudást el kell sajátítani, ezt ösztönözni kell, meg kell teremteni a vállalati feltételeket – most a megyében erre akarnak létrehozni egy mintaprojektet. Ennek lényege, hogy a vállalkozások már a beiskolázások előtt kiválasztják és megállapodnak a leendő munkásaikkal. Miklóssy Ferenc kitért arra is, hogy a vállalkozásaink 40–50 százaléka azért nem tud bővíteni, mert nincs meg hozzá a szakemberlétszám. Pedig ha nincs versenyképes munkaerő, akkor nincs versenyképes vállalkozás, és ha az sincs, akkor a jövedelmeket nem tudjuk növelni.

 

Forrás: dehir.hu


No Comments Yet

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kategória