Beszóltak Orbánnak: miért ennyi a fizetés Magyarországon?

Elszámoltatná a kormányt és a miniszterelnököt a Magyar Szakszervezeti Szövetség, hogy “vajon hány országnak, mennyi cégnek adta el a nemzetközi átlagbérnél jóval kevesebbért a magyar munkavállalókat”. Ezt annak kapcsán tette közzé a szövetség, hogy Orbán Viktor tegnap egy rádióinterjúban elismerte, van olyan ország – konkrétan a svédekről beszélt –, amelyiknek azért vannak befektetői Magyarországon, mert a kormány elfogadta, sőt hozzájárult egyebek között ahhoz, hogy kevesebb bért fizessen a magyar munkavállalóknak, mint otthon. A MASZSZ a hazai bérek és azok rendezése témában nyilvános vitára hívja a kormány illetékesét.Döbbenetes beismerést tett a miniszterelnök a Kossuth rádió péntek reggeli műsorában, amelyben a migráns-kérdés kapcsán felemlegette a svédeknek tett magyar szívességeket, például azt, hogy vámok nélkül kereskedhetnek, s azt is, hogy “hozzájárultunk és elfogadtuk …, hogy a svéd tőkés itt kevesebb bért fizet, mint a hazájában, ezért nagyobb a profitja” – olvasható a szakszervezet közleményében. Óriási a profitja – tette hozzá.

A miniszterelnök a MASZSZ szerint ezzel beismerte azt, amit a szakszervezetek régóta állítanak: “a kormány felelőssége a hazai bérek szégyenletesen alacsonyan tartása, a magyar munkavállalók elszegényedése, egyre durvább kizsákmányolása. Hány ilyen paktum van még?” – kérdezi a közleményben Nemes Gábor, a MASZSZ szóvivője, aki egyúttal bejelentette, hogy “a szövetség felszólítja a kormányt, hozza nyilvánosságra, hány országnak, mennyi cégnek adta el ilyen szégyenletesen, “óriási” profit reményében a magyarokat”.

A szakszervezet elvárja, hogy “a kormány ne fogadja el – ahogy Orbán mondta – azt, hogy a külföldi tőkés kizsákmányolja a magyar munkavállalókat, hanem tegyen meg mindent azért, hogy a hazai bérek is közelítsenek a nemzetközi átlaghoz. A MASZSZ felszólítja a kormányt, hogy ne a magyar munkavállalók bőrére kedvezzen a tőkéseknek, hanem olyan ajánlattal, amelynek szigorú kikötése a munka tisztességes megfizetése. A szövetség arra is felszólítja a kormányt: adjon számot azokról a cégekről, amelyek kormányzati engedéllyel zsákmányolják ki a magyarokat”.

A szövetség a közlemény szerint kész nyilvános vitában ismertetni és megvédeni a MASZSZ-nak a bérekkel kapcsolatos álláspontját. A szakszervezeti szövetség kész komplett módosítási javaslattal előállni annak érdekébe, hogy Magyarországon is emberhez méltó körülmények között és megfelelő bérekért lehessen dolgozni – szögezte le a szóvivő.

A szakszervezet a nyilvános vita időpontjáról és helyszínéről hamarosan egyeztetést kezdeményez a kormánynál.

 

Forrás: napi.hu


No Comments Yet

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kategória