Mivel fűtsek a télen? Saját erőből olcsóbb a falvakban? Közmunkásért jár a szociális tűzifa

Mivel fűtsek a telén? Saját erőből olcsóbb a falvakban? Közmunkásért jár a szociális tűzifa

Harkán, mivel nincs közmunkásuk, gyakorlatilag kiestek a szociális tűzifa rendszeréből, így saját erőtől támogatják a rászorultakat. Fertőd már bekerült a rendszerbe.A nagyvárosokban már napok óta megy a távfűtés, s bizony a családi házak kazánjaiban, cserépkályháiban is pattog már az elmúlt téltől megmaradt, vagy az idén időben beszerezett tűzifa. Sok helyütt azonban minden bizonnyal előkerült a vastagabb takaró, a “még egy pulcsi”, hiszen nem biztos, hogy jut, jutott elég pénz a téli tüzelőre.

A nagyon rászorultak azonban idén is igényelhetnek szociális alapon tűzifát. 

Az önkormányzatok szeptember végéig jelezhették igényeiket az illetékes minisztériumnál. A pályázatokat október 30-ig bírálják el. A nyertes települések a támogatásból vásárolt tűzifát, illetve szenet 2017. február 15-éig osztják ki a rászorulók részére, a támogatás teljes összegét legkésőbb jövő év március 31-éig használhatják fel.

Az elmúlt öt évben mintegy tízmilliárd forintot biztosított a kormány a rászorulók téli tüzelőjére, ezáltal rezsicsökkentésére. A múlt télen mintegy 180 ezer rászoruló jutott ingyenes tüzelőanyaghoz. Egy szezonban egy kérvényező egyébként maximálisan három köbméternyi tüzelőhöz juthat.

Körképünkből azonban idén is kiderült, hogy ennél magasabb a rászorulók száma.

Vannak olyan települések, amelyek nem is indultak el a pályázaton. Ennek oka, hogy a szállítási és adminisztrációs költségek miatt sok esetben egyszerűbb és olcsóbb, ha maguk intézik a szükséges tüzelő beszerzését. Ez utóbbi módszert választotta Harka is.

– A pályázatok elbírálásánál figyelembe veszik a foglalkoztatott közmunkások számát, valamint azt is, hogy mennyi nyolcvan feletti lakos él a településen – mondja Szabó Károly, a 2200 lakosú Harka polgármestere.

– Mivel nálunk nincs közmunkás, így eleve nem felelnék meg a feltételeknek. Azt az utat választottuk, hogy rászorulók részére az önkormányzat biztosítja a tűzifát. Ebben az elmúlt évekhez hasonlóan a helyi katolikus karitász is segítséget nyújt.

A Fertő parti kisváros, Fertőd 100 köbméternyi fára adta be a pályázatát, most a sikeres elbírálásban bíznak. 

Előzetesen az önkormányzat szociális bizottsága dolgozta fel el a beérkezett igényeket, s ez alapján jött ki a száz köbméteres nagyság.

– Két éve önerőből vezettük be a szociális tűzifa rendszerét, akkor 70-80 köbméter fát juttatunk ki a rászorulóknak – tájékoztatott Bognár Zoltán polgármester.

– Idén úgy döntöttünk, hogy megpróbálunk állami támogatáshoz jutni, s a korábbi tapasztalatok alapján tervezzük idén is a kiosztást elvégezni.

Szakértők felhívták azonban a figyelmet: nehéz kiszámítani, hogy milyen tüzelőt kapnak a rászorulók. Az is lehetséges, hogy a kiosztásra váró fát most vágják ki. S ahhoz, hogy ezzel fűteni lehessen, legalább egy év száradás szükséges.

Sopronban huszonhat család jelentkezett eddig

Sopronban 2016 januárjában 97 család kapott szociális tűzifa juttatást, ami 96 köbméter fát jelent. A hivatal másfélmillió forintot fizetett ki erre az időszakra – tudtuk meg a városházán. Az  áprilisi pótidőszakra 26 család kapott támogatást, ami 52,5 köbmétert és mintegy 870 ezer forintot jelent.

A legutóbb meghirdetett időszak még tart, s eddig 26 család 38,5 köbéternyi fát igényelt. Várhatóan november elején (időjárástól függően) kezdi el a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. kiszállítani a tüzelőt.

Forrás: kisalfold.hu


No Comments Yet

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kategória