Az maradhat, aki tényleg dolgozik

Az maradhat, aki tényleg dolgozik

Jövőre a mostani 220 közmunkásnak a fele sem kap lehetőséget Csongrádon. Az önkormányzat nem akarja felvenni azokat, akiknek a hozzáállásával gond volt. Ez nem csak ebben a városban probléma.– Ne várjanak vetéstervet, nem vetünk. A mezőgazdasági talán a legrosszabbul sikerült a közmunkaprogramjaink közül, nem váltotta be a reményeket. Egyedül a kertészeti telepen fogunk virágot nevelni – válaszolta Bedő Tamás csongrádi polgármester egy képviselői kérdésre. Elmondta azt is: jövőre a jelenlegi 220 helyett legfeljebb 95-en vehetnek részt a programban, már nagyjából tudják is, kik lesznek azok. Ez nem olyan kevés, hiszen a szomszédos Szentesen is ennyien vesznek részt a Start programban. A többi program – például a járdaépítés, lakásfelújítás – megmarad, de földműveléssel nem foglalkoznak ezentúl. Dolgozzon kevesebb ember, de hatékonyabban, őket segíti inkább a város – szögezte le.

A polgármester szokatlanul nyíltan említett olyan problémákat, amelyekkel biztosan más települések is szembesülnek a program kapcsán, legfeljebb nem szívesen beszélnek róla. A gond már korábban is látható volt, hiszen több olyan testületi ülésre emlékszünk, amikor egy-egy képviselő a csúnyán elgazosodott önkormányzati veteményest, szántót ostorozta. A csongrádiak is sokszor szóvá teszik, hogy nem megy a munka. Sokan szorgalmasan dolgoznak, mások viszont inkább a 22 ezer 800 forintos segélynél közel háromszor akkora közmunkabér miatt vesznek részt benne, de nem teljesítenek érte – hangzott el az ülésen. – Talán bennünk is van hiba, hogy így alakult. De elég munkahely van Csongrádon ahhoz, hogy el lehessen menni dolgozni – hallottuk a városvezetőtől.

Beleülnek a fotelba

A közmunkaprogramról lapunk sokszor írt, többnyire a jó példákat mutattuk be. Csongrádon térkövet gyártanak, Székkutason seprűt kötnek, Árpádhalmon kasvirágot, Zákányszéken homoktövist termesztenek, Csanádalbertin szőnyeget készítenek, Szentesen – hajléktalanok közreműködésével – kerámia házszámokat készítenek. Más polgármesterekkel beszélve általános tapasztalat, hogy a morállal mindenütt van kisebb-nagyobb probléma. A megoldás részben azon múlik, ki felügyeli a munkát. – Az a leghatásosabb, ha a polgármester – mondja Kovács Sándor csanádpalotai városvezető. – Ugyanakkor azt gondolom erről, amit Tamás. Nálunk is kétszáz közmunkás van, és a csongrádihoz hasonló gondok miatt én már kértem a munkaügyi központtól, hogy ne egy évre kössünk szerződést az emberekkel, hanem háromhavonta hosszabbítsuk meg. Mert vannak, akik a szerződéskötés után, ahogy megkapják a 60-70 ezret, „beleülnek a fotelba”, nem motiválja őket semmi, hogy jobban dolgozzanak. Közben a helyi vállalkozások nem nagyon jutnak munkaerőhöz, mert hozzájuk nem mennek el, elég nekik, amit így kapnak.

Forrás: delmagyar.hu


No Comments Yet

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kategória