Emuhúsból fizeti a közmunkásokat a polgármester

Milinki László polgármester gyakorta 
látogatja az emukat, 
és meg is eteti őket /Fotó: Fuszek Gábor

Milinki László polgármester gyakorta látogatja az emukat, és meg is eteti őket /Fotó: Fuszek Gábor

Karcsa — Nem mindennapi ötlettel állt elő Milinki László (58), Karcsa polgármestere.A falubeliek boldogulására a település első embere egy farmot épített, ahol emukat, galambokat és fürjeket tenyésztenek – így adnak munkát és fizetést a falu közmunkásainak. Hogy valamit ki kell ötölni, az nem is volt kérdés: az 1819 lakosú Borsod megyei település az ország egyik legszegényebb járásában található.

– Olyan állatot szerettünk volna tartani, ami ritkaságszámba megy Magyarországon – mesélte László, miközben büszkén mutatta a rendhagyó munkahelyet. – Így ötöltük ki, hogy tartsunk emukat! Első körben kétszáz darabot vásároltunk, darabonként 13 ezer forintért. Az emuhús ínyencségnek számít, és nagyon egészséges, kelendő áru – folytatta a polgármester.

Valóban, a madárhús kilóját 3000 forint körül mérik, és hasonlóan értékes a tojása is. Miközben az állat tartására alig kell költeni. Az Ausztráliában őshonos futómadarak nagyon jól bírják a szélsőséges hőmérsékletet.

– Van még ezer darab fürjünk is: ezeknek köszönhetően napi két-háromszáz darab tojást el tudunk adni – sorolta Milinszki. – De tartunk négyszáz pár galambot is.

A polgármester az Emuszövetség elnökével kötött szerződést, ők áruházaknak adják el a már becsomagolt szárnyast.

Luxustermékek

Az emunak nemcsak a húsa, de a tojása is értékes: darabja 3 ezer forint. A legegészségesebb vörös húsnak tartják. Egy kiló kalóriatartalma ugyanennyi borsóénak felel meg. A fürjek is jól tojnak, a napi 2-300 darabos tojáshozam 35 forintos darabáron ­7500-10 000 forintot hoz a konyhára. A tojás kalóriatartalma jóval alacsonyabb a tyúktojásénál, fogyasztása immunerősítő.

Forrás: blikk.hu


No Comments Yet

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kategória