Szorítani kell a települések nadrágszíjján, „vadásznak” majd a közmunkásokra is

Képtalálat a következőre: „Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége”

Csúcsra járt a közfoglalkoztatás, hamarosan másként kell hogy szervezzék a közmunkát az önkormányzatok, kevesebb ember alkalmazásával – így látja a közeljövőt Schmidt Jenő tabi polgármester, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) elnöke.– Jövőre megnyílnak a pályázati források, majd indulnak az építkezések a területfejlesztési programban, önkormányzati szinten is – így Schmidt. – Látni kell, hogy egyre jobban „ki van éhezve” az elsődleges munkaerőpiac a kétkezi munkásra, s várható, hogy „vadásznak” majd a közmunkásokra is. De ha nem akarnak az önkormányzatok munkáskéz után futkosni, akkor máshogy kell szervezzék a településeken a közmunkát. Amit lehet, gépesíteni a közterület-fenntartásban, s csak azt a kétkeziekre bízni, amit másként nem lehet megoldani. Ott a lehetőség a foglalkoztatásra az építkezéseken, ezért csökkenő klasszikus közfoglalkoztatásra számítok. Tabon például jelentős az erdőállomány, annak a tisztításához is szükség lesz emberekre, ugyanakkor amit csak lehet, gépesítünk.
A napokban egyébként Varga Mihály miniszter is arról beszélt egy fórumon: felül kell vizsgálni a közfoglalkoztatási rendszert.

Összébb kell húzni magukat januártól az önkormányzatoknak – erre is figyelmeztet a TÖOSZ elnöke. – Nem mi fogjuk üzemeltetni már sehol az iskolákat, ami akár elbocsátásokkal is járhat, hiszen nem biztos, hogy a Klik mindenkit továbbra is foglalkoztatni tud. Meggyőződésem, hogy az állami fenntartás és működtetés kevésbé lesz hatékony az eddigihez képest, meglehet, néhány év múlva „jönnek vissza” hozzánk az iskolák. Az állam iskolafenntartás címén 55 milliárd forintot tervez beszedni jövőre úgy, hogy adóerőképességhez mérten von el szolidaritási hozzájárulást a településektől és például az idegenforgalmi adóhoz is kevesebbet tesz hozzá jövőre. Amennyit eddig költöttünk az iskoláinkra, annál többet von el például Tabtól az állam.

A tabi polgármester úgy kalkulál: 37 millió forint iskolával kapcsolatos kiadásukhoz képest minimum hatvanmilliót vonnak el tőlük jövőre erre a célra. – És nem kizárt, hogy még ez sem lesz elég – vetíti előre. – Hiszen az önkormányzatok most számos olyan feladatot megoldanak, amiért a Kliknek fizetni kell a jövő évtől. Ilyen a fűnyírás, vagy éppen a fűtési rendszer ellenőrzése. Fontos az is: a fék, az ellenőrzés, az, aki fizet, eddig helyben volt, ám a jövőben messze kerül az iskoláktól, hiszen Somogyban is csak két tankerület maradt…

A TÖOSZ-elnök összegzése szerint csökken a helyhatóságok mozgástere, saját forrása, jobban meg kell tehát nézni, mire megy ki a pénz, például a szociális ellátórendszerben. Öröm az ürömben – teszi hozzá Schmidt Jenő –, hogy újabb önkormányzati feladat államosítása már nem várható, a konyha, bölcsőde, óvoda, településüzemeltetés tehát feltehetően marad…

Forrás: sonline.hu


No Comments Yet

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kategória