Egy fokos hidegben kellett volna dolgozniuk a Tescoban a közmunkásoknak

Egy fokos hidegben kellett volna dolgozniuk a Tescoban a közmunkásoknak

Kistelek – Több száz állást hirdet jelenleg is a Tesco, a nyár közepén még az üzletek polcai is üresen maradtak a munkaerőhiány miatt. A multi még a közfoglalkoztatottak között is verbuvált – Kisteleken nem sok sikerrel.– Egy fokban kellett volna egész álló nap dolgoznunk  – meséli az egyik kisteleki férfi, aki közfoglalkoztatottként dolgozik a kisvárosban. – Harmincnégyen vagyunk, néhányan felmentünk egy tájékoztatóra, amikor itt jártak a cégtől toborozni. Nem túl sokan mentünk fel busszal, még kevesebben vállalták a mindennapos ingázást még úgy is, ha szállítanak bennünket, az utazás költsége így nem terhelt volna bennünket.

Egy hónappal ezelőtt jutott el lapunkhoz az információ, hogy a munkaerőhiánnyal küszködő Tesco Kisteleken a közfoglalkoztatottak között is toborzott munkaerőt. (2016. augusztus 15.: Ördögi a kör?)

A háromtucatnyi közmunkásból összesen négyen vállalták a felajánlott munkát, pedig a jelenlegi bérük akár háromszorosát is megkereshették volna, de a dupláját biztosan hazavihették volna minden hónapban.

Jó a fizetés, de kisgyerekeket nevel

– Jól jött volna a több pénz, de nagyon sok időt kellett volna távol lennem – magyarázza Szilas Teréz, aki azok között volt, akik még a tájékoztatóra sem utaztak fel a főváros közelében lévő gyáli telephelyre.

– A családunkban van egy szinte magatehetetlen asszony, bármikor adódhat valami, ami miatt haza kell szaladni. Az ötvenes nő élettársa is közfoglalkoztatott, de ő sem érdeklődött a lehetőség iránt, Teréz szerint az övéhez hasonló okok miatt. Az éppen a kisteleki virágágyásokat locsoló asszony szerint a napi másfél óra buszozás oda-vissza rengeteg.

– Három óra eltelik az utazással, ráadásul két műszakról volt szó, adódott volna olyan, hogy éjjel háromkor kellett volna indulni, vagy késő éjjel értünk volna haza. Teréz úgy tudja, hogy többen a kisgyerekeik miatt nem tudták vállalni a napi utazgatást, a hosszú távollétet.

Fagyos munkahely

– Hiába adtak volna védőruhát, akkor is szétfagyott volna a lábam – folytatja érvei sorát a kisteleki férfi, aki az egyfokos hőmérsékletre panaszkodott. – Akkora volt a cipő, hogy tele kellett volna tömködnöm rongyokkal, hogy ne fázzon a lábam – mutatja az anonimitást kérő közfoglalkoztatott, aki azt állítja, hogy valójában nem is akart elszegődni, csak kíváncsi volt.

– Ha már felajánlották, hogy elvisznek bemutatni a munkát, hát miért ne mentem volna – teszi hozzá. Kisteleken az utcán szólítottuk meg a parkokat rendező közmunkásokat. Öten-hatan az avart gyűjtötték egy talicskába, tolták a gyűjtőedényhez. Egy fiatal fiú csak hallgatott, szemmel láthatóan visszahúzódó alkat, ő még a tájékoztatóra sem jelentkezett.

Volt, aki ment, de nem bírta

Azt csak Szilas Teréz elbeszéléséből tudtuk meg, hogy két nő, anya és lánya belevágtak a főváros környéki munkába, de napok alatt feladták. – A leolvasóval nem tudott bánni az anya, nem ment neki, akárhogy is magyarázták, inkább hazajöttek. A lány is jött, egyedül nem akart maradni.

A kisvárosban visszafogadták őket a közmunkába.

Forrás: delmagyar.hu

Fotó: Török János


No Comments Yet

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kategória