Kétszer annyi roma tanul főiskolán és egyetemen

balog zoltán (Array)

Az emberi erőforrások felett őrködő miniszter szerint a cigányság foglalkoztatási helyzete is javult a közmunka miatt, jöhet a roma középosztály.

Megduplázódott a roma fiatalok száma a hazai felsőoktatásban az utóbbi években – mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere pénteken Debrecenben. Balog a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat országos tanévnyitó konferenciája előtt kifejtette: a negatív jóslatok ellenére sikerült elérni, hogy egyre több roma folytat felsőfokú tanulmányokat. A hálózatnak már több mint 250 diák a tagja, és a szervezet a tanulóknak olyan pluszt ad, ami korábban hiányzott az életükből.

A miniszter – többek között a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat segítségével – egy olyan roma középosztály kialakulásában bízik, ami a többségi társadalommal jó együttműködésben, nem pedig a konfrontációban érdekelt.

Balog beszélt arról is, hogy az elmúlt időszakban a hazai roma közösség helyzete a mutatók alapján a szociális, az egészségügyi, az oktatási és a foglalkoztatási területen egyaránt javult. Példaként említette, hogy Magyarországon 50 ezer olyan roma család van, amiknél a közfoglalkoztatási programoknak köszönhetően a családfenntartónak először van munkahelye. (MTI)

Forrás: 24.hu


No Comments Yet

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kategória