TÖBB SZÁZEZER MUNKAHELYET MENTETT MEG AZ AKCIÓ

Munkahelyvedelmi_akcio

Több mint félmillió munkahelyet sikerült megtartani tavaly a magyar gazdaságban a Munkahelyvédelmi akció keretében, a fiatalok, gyermekes anyák és 55 év felettiek foglalkoztatását segítő állami program pedig tovább bővült.

A 2013-ban elindított Munkahelyvédelmi akció három évnyi hatása mára egyértelműen látható a foglalkoztatottsági adatokon. Bár a 2011 óta tartó munkaerő-piaci folyamatokra nagy hatása volt a közmunka programnak, 2015-re a növekvő foglalkoztatásban már nem ez, hanem a versenyszféra munkaerő adatai játszották a főszerepet. A kormány által elindított Munkahelyvédelmi akció ezen belül azoknak a csoportoknak a foglalkoztatását kívánta kiemelten segíteni, amelyek foglalkoztatási szempontból rossz helyzetben voltak, vagy védett korúnak minősültek.

A most nyilvánosságra került adatok szerint 2015-ben komoly növekedés látszott, vagyis a korábbiaknál több vállalkozás foglalkoztatott a Munkahelyvédelmi akció által támogatott embereket. Az 55 év felettiek után igénybe vehető kedvezményt tavaly mintegy 318 ezer ember után érvényesítették 48 milliárd forint értékben, ami 6,3 százalékos növekedés. A 25 év alattiak esetében 159 ezer fiatal munkavállalása vált lehetővé, amelyhez 27,7 milliárd forintnyi támogatást igényeltek, és ez 9,4 százalékkal több, mint az előző évben volt. A GYES, GYED, GYET folyósítását követően a munkába visszatérő nők közül pedig több mint 39 ezer nő munkáltatója részesült a kedvezményekben – 10 milliárd forint értékben –, ami szintén 6 százalékos növekedést jelentett.

Mint kiderült, idén akár tovább is nőhet a kiemelten védeni kívánt csoportok foglalkoztatása, mert az első három hónapban 8 százalékkal több munkavállaló után vették igénybe a Munkahelyvédelmi akció kedvezményeit, mint a tavalyi első negyedévben. Ez azt jelenti, hogy a kezdetektől számolva 866 ezernél is több ember munkahelyének megtartását teszi lehetővé a kormányzati akció, három hónap alatt összesen mintegy 34 és fél milliárd forintnyi teljes járulékkedvezmény igénybevételével. Ezen belül a legjelentősebben a 25 év alattiak és az 55 éven felüliek támogatott munkavállalása bővült erőteljesen.

A felsorolásból már látható, hogy kik a program által védeni kívánt, foglalkoztatási szempontból fontosnak tartott csoportok. A munkavállaláskor a legérzékenyebben érintett emberek a fiatalok (25 év alattiak), az idősebb korosztály (55 év felettiek), és a gyermekvállalás miatt a munkából kiesett, és oda visszatérni kívánó nők, emellett pedig az alacsony képzettségűek. Az akció ezeknek a csoportoknak kínál kedvezményeket, pontosabban azoknak a munkaadóknak, akik célzottan ezeket a magas munkanélküliséggel sújtott vagy a munkából való kiesés esetén egzisztenciális veszélyben lévő embereket veszik fel dolgozni.

A kedvezmény a GYES, GYED vagy GYET folyósítási idején foglalkoztatott kisgyermekes szülők esetén azt jelenti, hogy a munkaadó a foglalkoztatás első két évében mentesül a 27 százalékos szociális hozzájárulás (ez fedezi a munkáltató által fizetett egészségügyi és nyugdíj biztosítási járulékokat) alól, és a harmadik évben is csak ennek felét fizeti. Emellett nem kell fizetni a szakképzési hozzájárulást sem. Tavaly ez annyiban változott, hogy 100 ezer forintos havi bruttó keresetig a részmunkaidőben foglalkoztatott kisgyermekes szülők után is teljes mértékben igénybe lehetett venni a kedvezményt.

A fiatalok foglalkoztatása fontos kérdés, a pályakezdők kiemelten figyelt foglalkoztatottsági adatai okán is. A kedvezmény itt a 25 év alatti munkavállalónál azt jelenti, hogy 27 helyett csupán 12,5 százalékos szociális hozzájárulást (szochó) kell fizetnie a munkaadónak. A pályakezdő munkavállalók – akik legfeljebb 180 nap munkaviszonnyal rendelkeznek – esetében a foglalkoztatás első két évében nem kell szochót és szakképzési hozzájárulást fizetnie a munkáltatónak.

A szakképzetlenek szakképesítést nem igénylő munkakörben történő foglalkoztatása esetén a vállalkozások szintén csökkentett (12,5 százalékos) hozzájárulást fizetnek, ahogy az 55 év feletti munkavállalók foglalkoztatása esetén is igényelhetik ugyanezt a kedvezményt.

Az akció már az első két évében mintegy 240 milliárd forinttal támogatta a hazai vállalkozásokat a munkahelyek megtartásában. Tavaly óta pedig tovább nőtt azok száma, akiknek az akció segíthet, mert a kormány mintegy 35 ezer ember foglalkoztatását segítette elő az agrárszektorban, méghozzá úgy, hogy nem csak a kiemelten védett korosztályokat, de a 25-55 év közöttiek foglalkoztatását is segítette, pontosabban az agrárvállalkozások munkahely-megtartását tette lehetővé.

Ez a jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján alapvetően járult hozzá ahhoz, hogy a 15-25 évesek foglalkoztatása 2013 és 2015 között csaknem 3 százalékkal javult. Ennél is nagyobb a növekedés az 55-64 éves korosztályban, ahol 4,9 százalékkal javult a foglalkoztatottság a KSH adatai szerint. .

Mindehhez érdemes hozzátenni, hogy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara fél évvel ezelőtt készített és mostani friss felmérése szerint  a hazai vállalkozások alapvetően optimisták. Az általános optimizmuson belül a növekvő termelési adatok mellett a kamara a következő fél évben erősödő munkaerő-kereslet növekedésre számít, főként az ipari és kereskedelmi cégeknél. A vállalkozások jelzései alapján akár egyre komolyabb verseny is kialakulhat a munkavállalókért, mert bizonyos szektorokban munkaerőhiányra számítanak.

Forrás: csalad.hu

 


No Comments Yet

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kategória