2017 A NAGY ÁLLAMI LEÉPÍTÉS ÉVE LESZ

Jövőre indul be igazán az állami szektor leépítése, elsősorban a minisztériumoknál és az állami vállalatoknál, de a közmunkaprogramban részt vevők száma is több tízezerrel csökkenhet – értesült a Figyelő kabinethez közeli forrásból.

A kormány a háttérintézmények beolvasztásától is létszámcsökkenést vár. A lapnak nyilatkozó egészségügyi szakemberek „igazi vérveszteségnek” tartják az OEP megszűntetését, amelyből arra következtetnek, hogy az átszervezés az egészségbiztosítási rendszer átszabásának előszobája lehet. Kórházi vezetők aggodalmaskodnak a finanszírozási rendszer átalakítása miatt. „Megyünk befelé egy sötét alagútba, ez történik éppen”- fogalmaztak a Figyelőnek egészségügyi vezetők. A megszüntetésre ítélt félszáz állami háttérintézmény 2016 decemberéig olvad be a szaktárcákba. Ugyanakkor a minisztériumokban dolgozó kormánytisztviselők sem ússzák meg a 2017-es „vágást”, ugyanis pont annyival csökkentik az állományt, amennyivel az 2010 óta felduzzadt, azaz 10-15 százalékkal.

A közszféra más területein beharangozott karcsúsítást is végrehajtják, a járási és megyei kormányhivatalok álláshelyeinek 10 százalékát már az idén megszüntetik, összesen mintegy 3400 embert küldhetnek el. Lapunk értesülése szerint a kormányzat attól vár eredményt, hogy rendet tesz az állami vállalatoknál is, ám ez a folyamat eltarthat 2017 nyaráig, az átszervezések során bocsáthatnak el több tízezer embert. Szakmai forrásaink szerint puskaporos hordóvá vált az egész szektor. „Mindenütt forronganak, a kabinetre szakadt a rendszerváltás óta eltelt két és fél évtized minden mulasztása és rendetlensége” – fogalmaztak. Kormányközeli forrásaink szerint 2017-ben már nem járatják csúcsra a közmunkaprogramot, mivel hatástanulmányok igazolják, hogy az nem alkalmas a tartósan munka nélkül levők elsődleges munkapiacra történő visszavezetésére, jövőre több tízezerrel csökkenhet a számuk.

További részletek a Figyelő 2016/19. számában.


No Comments Yet

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kategória