Nem kell a nyuszi a külföldi piacra

Nem kell a nyuszi a külföldi piacra

Ásotthalom, Magyarország – Új gazdálkodási formával oldaná meg a kormányzat azok foglalkoztatását, akiket közmunkásnak sem vesznek fel. A szociális farm fizetést nem, csak értelmes munkát adna. Megmaradnának a szociális szövetkezetek is.

A szociális szövetkezet után néhány hónap múlva – és egy törvénymódosítást követően – jöhetnek a szociális farmok. Az előbbi egy gazdálkodási forma, az utóbbi egy tevékenység. A hazai ötletgazda, a miskolci Szimbiózis Alapítvány elnöke, Jakubinyi László elmondta, a szociális farm olyan emberléptékű mezőgazdasági őstermelő, kistermelő, családi gazdaság, amely hátrányos helyzetűeket fogad értékteremtő tevékenységre.

A munkavállalók, akiket már közfoglalkoztatottként sem szívesen alkalmaznak, bekapcsolódnak a munkába terápiás foglalkoztatás formájában. Fizetést nem kapnak, de megtanulnak például rendszeresen munkába járni, felelősségteljes munkát végezni, javul az életminőségük. Ennek a fejlesztésére az Unió támogatást is
ad, „szolidáris gazdálkodás együttműködései” néven. 25 ezer és 80 ezer euró (7,8–25 millió forint) közötti összeget pályázhat a kistermelő arra, hogy fogadjon hátrányos helyzetű csoportokat.

Emellett beruházásra is kérhet támogatást, az összköltség 50-60 százalékáig. Ebből például műhelyt, fóliasátrat lehet berendezni. A gazda adja a szakértelmét, tapasztalatát, a szervezet pedig pénzt kap azért, hogy megfizessen egy szervezőt, aki a csoportokat koordinálja.

Nem ismerik még a szociális farm lehetőségeit Ásotthalmon. Nekik a szociális szövetkezetről van bő egyéves tapasztalatuk, ami azon az ingatlanon rendezkedett be, amit az önkormányzat átadott nekik. Nyulakat nevelnek itt. – Jó lenne, mert fizetést kapnak a tagok. Más a probléma: tönkrement a felvásárló, akinek eddig értékesítettek. Nem tudtak GMO-mentes, vagyis genetikailag módosított összetevőt nem tartalmazó tápot biztosítani. Emiatt visszadobták a húst az olasz piacról. Az orosz pedig az embargó miatt dugult be. Az arab piacok örülnek, ha háborúban túlélnek – mondta a tapasztalatokról Fackelmann István alpolgármester. Az ágazat csak úgy élhet túl, ha a helybeliek megveszik a nyulakat, vagy találnak olyan húsboltost, aki legalább heti húszat-húszat felvásárolna. Ugyanígy jár az önkormányzat 160-as állatállományával, amit négy közfoglalkoztatott gondoz a felújított településüzemeltetési központban.

Forrás: delmagyar.hu


No Comments Yet

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kategória