Piacra dobták a salátáikat

Már árulják a közmunkások által megtermelt zöldségeket Kaposfőn. A burgonyát, a hagymát, a paprikát és a káposztaféléket szívesen vásárolják a helyiek a piacon, de bőven jut az iskola konyhájára is. A programnak köszönhetően nemcsak munkát adnak az embereknek, hanem értéket is teremtenek.

Matán János, kertész:
 A legfontosabb, a palántaneveléssel kezdődik. Annak meleg kell, meleg és meleg. Kicsi páratartalommal, sok szellőztetéssel. Most ezekből a tálcákból, ezeket úgy mondjuk, hogy szivaros kis palánták lesznek, amikor ki lesznek ültetve, mennek be a fólia alá.

Matán János segítségével a legtöbb közmunkás már elsajátította a kertészkedés alapjait. Kaposfőn 3 fóliasátorban termesztenek idényzöldségeket. Mária már 2012 óta vesz részt a közmunkaprogramban.

Gombóc Mária:
 Rendbe tartani az árut, rendes tiszta árut rakjunk ki. Minőségi terméket próbálunk meg eladni. Közben folytatódik a konyhai átadás is, hogy ott is a gyerekek és a felnőttek finom, egészséges zöldséget kapjanak.

Az iskola konyhája mellett már eladásra is termesztenek Kaposfőn. Nagy az igény a helyben megtermelt zöldségekre, ezt mi sem mutatja jobban, minthogy az 1300 fejes salátából, már alig van néhány darab. A másik fóliasátor alatt vöröshagymák sorakoznak, ebből is jut majd a közétkeztetésre.

Vajai Csilla, fejlesztési tanácsadó, Kaposfő:
– Az önkormányzat egész évben gondoskodik arról, hogy a helyi közétkeztetésbe lehessen friss zöldséget biztosítani. Így megtermeljük azokat a fóliasátorban és szabad földi kultúrában termelhető zöldségeket, ami a konyha igényét kielégíti.

Kaposfő mintegy 65 embernek ad munkát a közfoglalkoztatás keretében, 8-an a kertészetben dolgoznak – tette hozzá Vajai Csilla. A hagyományos zöldségféléken kívül mályvát és spárgát is nevelnek a kertészetben. Az önkormányzat célja, hogy értékteremtő munkát adjon az itt élőknek.

(Híradó)

 


No Comments Yet

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kategória