Pintér Sándor javaslata – egyszerűsített foglalkoztatás

kozf

Itt a javaslat:

(Az álláskeresőt három hónapra ki kell zárni a közfoglalkoztatásból, ha)

„d) a számára egyszerűsített foglalkoztatás keretében felajánlott munkát nem fogadja el, vagy e) a közfoglalkoztatáson kívüli egyéb foglalkoztatási jogviszonya munkavállalói felmondással vagy közös megegyezéssel szűnt meg.”

Nem az a fő probléma ezzel, hogy napszámosnak lehet igényelni a közmunkásokat, mert ez nem csak elfogadható, de még célszerű is, feltéve, ha nem közfoglalkoztatotti bérért alkalmazzák őket, hanem piaci alapon számolt, de legalább minimálbérért. A baj az, hogy a minimálbér 85%-át kapják csak, ami egy kicsivel több mint a közmunkásbér (nem sokkal, de több), így ez a fajta alkalmazotti viszony valahol félúton van a közmunka és az elsődleges munkaerőpiac között.

Nem tudunk róla, hogy szó lett volna ehhez hasonló elképzelésről valaha is. Ha mindenképpen javítani akarják a foglalkoztatást és segíteni akarják a vállalkozókat, akkor töröljék el a járulékfizetési kötelezettséget és adják meg a minimálbért a munkavállalónak.

Ma három kategória létezik: közfoglalkoztatott, egyszerűsített foglalkoztatott és foglalkoztatott. Mindháromnak külön minimálbére van, ami sárba tiprása az egyenlő munkáért egyenlő bér elvét.

Mi a helyzet akkor, ha egy mezőgazdasági vállalkozó alkalmaz egy valakit egyszerűsített módon, egy valakit pedig normál módon? Az egyik sorban kapáló több pénzt kap, mint az egy sorral mellette dolgozó. A nap ugyanannyira süti mindkettőjüket, hajolni is pont ugyanakkorát kell, és még a derekuk is pont ugyanannyira sajdul meg a nap végére. Egyenlő munkáért egyenlő bért?!

Na ez az igazi baj a javaslattal!

 


1 Comment

  1. kfdsz kfdsz
    2015-06-18    

    Az első áldozat, aki nem mehet közmunkára, mert közös megegyezéssel hagyta el a munkahelyét. 🙂 http://index.hu/kultur/media/2015/06/18/tavozik_a_juventus_radio_vezerigazgatoja/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kategória